Οι διεθνείς διαστάσεις των οικονομικών μετατοπίσεων εκφρασμένες σε νομίσματα – το κινεζικό γουάν στην Αργεντινή...



  Οι διεθνείς διαστάσεις των οικονομικών μετατοπίσεων εκφρασμένες σε νομίσματα – το κινεζικό γουάν στην Αργεντινή...

Σε ολόκληρη τη χώρα της Νότιας Αμερικής, η μειούμενη προσφορά δολαρίων οδηγεί τις εταιρείες να αγκαλιάσουν ένα νόμισμα που κατά τα άλλα παίζει δευτερεύοντα ρόλο στο διεθνές εμπόριο. Η τάση αυτή αναδεικνύει τόσο τη δεινή οικονομική κατάσταση της Αργεντινής όσο και τις φιλοδοξίες της Κίνας για το γουαν.

Ευκαιρία για το Πεκίνο

“Η κεντρική τράπεζα δεν έχει δολάρια, οπότε χρειάζεται την επείγουσα βοήθεια που προσφέρει η Κίνα”, δήλωσε ο Marcelo Elizondo, οικονομολόγος στον τομέα του εμπορίου “Για την Αργεντινή, οι συναλλαγματικοί δεσμοί της με την Κίνα αντιπροσωπεύουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά για την Κίνα είναι ένα σημείο μόχλευσης για να εκμεταλλευτεί μια γεωπολιτική ευκαιρία”.

Η υπεροχή του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο ψαλιδίζεται από τον κατακερματισμό, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, που προκαλείται από την αντιπαλότητα ΗΠΑ-Κίνας. Η οικονομική απομόνωση της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία έχει επίσης ανοίξει εμπορικές οδούς εκτός δολαρίου για την αποφυγή κυρώσεων.

Η γειτονική Βραζιλία, για παράδειγμα, σκοπεύει επίσης να χρησιμοποιήσει περισσότερα γουάν, μετά από απόφαση του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για το δολάριο.

 

Γρήγορη, βραχυπρόθεσμη λύση

Στην Αργεντινή, ωστόσο, το γουάν αντιπροσωπεύει μια γρήγορη, βραχυπρόθεσμη λύση για να διατηρηθούν οι γραμμές παραγωγής σε κίνηση, καθώς ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός δοκιμάζεται από τον καλπάζοντα πληθωρισμό..

“Η μόνη επιλογή που της έχει απομείνει είναι να έχει πρόσβαση στο γουάν από τη συμφωνία swap με την Κίνα”, δήλωσε η Μαρία Καστιλιόνι, διευθύντρια της εταιρείας συμβούλων C&T Asesores στο Μπουένος Άιρες.

Περισσότερες από 500 εταιρείες της Αργεντινής έχουν ζητήσει να πληρώσουν για τις εισαγωγές τους σε γουάν, μεταξύ των οποίων κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, καθώς και εταιρείες πετρελαίου και εξόρυξης, σύμφωνα με την τελωνειακή υπηρεσία της χώρας.

Οι αρχές έχουν  εγκρίνει πληρωμές για εισαγωγές σε κινεζικό νόμισμα που αντιστοιχούν σε 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...