· Κριτήρια αξιολόγησης του ουκρανικού: στρατιωτικά/γεωπολιτικά, οικονομικά τζαι επικοινωνιακά



Πέρα από τα θεάματα  των δυτικών ΜΜΕ που εξασφάλισαν λογοκρισία της Άλλης άποψης/οπτικής, υπάρχουν 3 βασικές διαστάσεις της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία:

1.    Το στρατιωτικό. Σε αυτό το επίπεδο η στρατηγική της Ρωσίας φαινεται ότι ήταν να ανοίξει μια σειρά από μέτωπα τζαι μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, μαζί με τις πολιτοφυλακές των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονμπάς, της νοτιοανατολικής περιοχής, με κομβικό σημείο την απελευθέρωση ης Μαριούπολης, να αποχωρήσει που το Κίεβο σαν ένδειξη καλής θέλησης στην δήλωση [τζαι θέση στις διαπραγματεύσεις] από το καθεστώς Ζελένσκι οι αποδεχεται την ουδετεροποίηση της Ουκρανίας. Από ότι φαίνεται τώρα η εστίαση είναι στα ανατολικά. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο η Ρωσία εξασφάλισε μια ντε φάκτο θέση επιτηρητή λόγω αεροπορικού ελέγχου [τζαι της τοποθέτησης της πυρηνικής επιλογής στο τραπέζι] στην ουδετεροποίηση τζαι τον έλεγχο των εξοπλισμών. Η εστίαση τώρα φαίνεται να είναι η περιοχή Ντονμπάς που είναι σε ποσοστά 80-90% απελευθερωμένη, τζαι πιο βόρεια προς το Χάρκοβο. Σε τούτο το πλαίσιο το καθεστώς του Κίεβου ζητά όπλα, αλλά βασικά κατασκευάζει θεάματα τα οποία προωθούν τα ελεγχόμενα ΜΜΕ με στόχο τζαι άλλες κυρώσεις – τζαι άρα παραπάνω εξυπηρέτηση των αμερικάνικων συμφερόντων τζαι για την ενεργεια αλλα τζαι σαν ειδος προκριμα υπογειας αντιπαραθεσης ΗΠΑ – Γερμανιας.  Τα θεαματα Ζελενσκι για δυτικη καταναλωση εχουν σαν στοχο την πιεση στην Γερμανια να αποδεχτει να πληρωνει πιο ακριβα τζαι να αγοραζει από τις ΗΠΑ φυσικο αεριο. Τζαι εμπεδωνει τζαι μια μορφη εξαρτησης. Η “who is the boss”..:)

 

2.    Στο οικονομικό επίπεδο είχαμε την έκπληξη. Ενώ η αντοχή της Κίνας, του Ιράν, της Βενεζουέλας στις κυρώσεις ήταν ενδεικτική της απώλειας ελέγχου από τις ΗΠΑ, η στάση της Ρωσίας άνοιξε μια ολόκληρη νέα σειρά δεδομένων:

Κατ’ αρχήν η Ρωσία φάνηκε να αναμένει το τσουνάμι των κυρώσεων. Τζαι πέρασε σε μια ενδιαφέρουσα αντεπίθεση σε δυο επίπεδα: αρχικά ζήτησε να πληρώνεται σε ρούβλια, τα οποία αντιστοιχεί τώρα με τον χρυσό. Έχει ουσιαστικά φύγει από το σύστημα του δολαρίου. Τούτο που μόνο του εν ιστορική στιγμή τζαι ίσως να εξηγά αρκετή συμπάθεια από μη δυτικές χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, το δυτικο δήθεν πυρηνικό κουμπί του swift απλώς αντικαταστάθηκε από ένα κινεζικό.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η Ρωσία έβαλε στο τραπέζι τις διάφορες εξαγωγές της – πέρα δηλαδή από την ενέργεια. Τζαι τελικά η Ρωσία εν πολύτιμη τζαι για το σιτάρι. Ο Πούτιν δήλωσε ότι πρώτα θα διατηρηθούν χαμηλές τιμές για την εσωτερική αγορά, μετά θα γίνουν καλές τιμές για φιλικές χώρες τζαι μετά.. :)

Ουσιαστικά όπως παρατήρησε ένας αναλυτής σε επίπεδο παγκόσμιου συστήματος η Ρωσία, όχι μόνο αντικαθιστά το δολάριο κατηγορώντας [δικαιολογημένα] τις ΗΠΑ για μη φερεγγυότητα, αλλά αναδεικνύει τις χώρες παραγωγής πρώτων υλών σαν ίσο παίκτη με τις δυτικές απόπειρες υφαρπαγής [με διάφορους τρόπους] ή τον εκβιασμό για χαμηλές τιμές, του πλούτου των μη δυτικών..

 

3.    Επικοινωνιακά. Η εξουσία στην Δύση δαμέ πόνταρε για να προκαλέσει είτε εσωτερική πίεση στην Ρωσία είτε εξωτερική γενική καταδίκη [η τζαι εσωτερικες πιεσεις για μη πειθηνιους στο «κομμα του πολεμου» - όπως φαινεται με τα ουκρανικα θεαματα σαν πιεση από τους αμερικανους στους ευρωπαιους ιδιαιτερα στους γερμανους].... Εκατάφερεν μεν να πέτυχει ένα είδος σιωπής των αμνών [εσωτερικών ΜΜΕ] αλλά ο πληθυσμός εν φαίνεται πειθήνιος. Πέρα που την Σερβία, το φιάσκο της ομιλίας Ζελένσκι σε Αθήνα τζαι Λευκωσία ήταν ενδεικτικό ότι το επικοινωνιακο σύστημα δεν ελεγχει πλήρως – ακόμα τζαι με καθεστώς λογοκρισίας.. Οι εκλογές στην Ουγγαρία μετατράπηκαν σε ένα είδος δημοψηφίσματος ανάμεσα στον Ορμπάν με θετικές σχέσεις με την Μόσχα [οι απείθαρχοι Ούγγροι στο σύμφωνο της Βαρσοβίας, γίνονται τώρα απείθαρχοι και πάλι αλλά τώρα απέναντι στην δύση με αποκούμπι ..την Ρωσία.. :) ..έτσι πάει η γεωπολιτική]. Απέναντι του ήταν μια συμμαχία που στήριξε η ΕΕ. Αλλά ο Ορμπάν κέρδισε σαφώς. Κέρδισε η ανησυχία για τις αυξήσεις στην οικονομία, αλλά τζαι η μνήμη των Ούγγρων για τον αυταρχισμό του ουκρανικού εθνικισμού. Τζαι η Ουγγρική κοινότητα στην Ουκρανία εν μάρτυρας...

Αναλογα μπορει να πει κανενας τζαι για τον Ερτογαν – οι δημοσκοπησεις τον δειχνουν να ανεβαινει με το να κρατα αποστασεις από την Δυση τζαι να το παιζει μεσολαβητης..

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...