Πόσα συνολικά οφείλουν οι μεγάλο-οφειλέτες, τελικά;



Οι μεγάλο-οφειλέτες και κυρίως οι οφειλές τους εμφανίζονται κατά καιρούς σε δημοσιεύματα, πότε ξεκάθαρα, πότε συγκεχυμένα, χωρίς ποτέ να διευκρινίζεται πόσα, τελικά, οφείλουν. Με αφορμή, ρεπορτάζ του Σίγμα,  για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις αναδιαρθρώσεις, αποπειρόμαστε πιο κάτω να κωδικοποιήσουμε ότι είδε μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας σε μια προσπάθεια να καταλήξουμε σε ένα συνολικό ποσό, έστω και στο περίπου, ώστε να διαγραφεί με κάποιο τρόπο η διάσταση του προβλήματος που ονομάζεται μεγάλο-οφειλέτες, αλλά και ενόψει των όσων διαδραματίζονται σχετικά με το θέμα των εκποιήσεων, ιδιαίτερα με την εμμονή συμπερίληψης της κύριας κατοικίας και καταβάλλονται προσπάθειες να πείσουν ότι τυγχάνει επεξεργασίας δίχτυ προστασίας για τους μικρομεσαίους και μικροοφειλέτες.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το ρεπορτάζ του Σίγμα:
«ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Ξεπερνούν τα €32 δισ.
Μη εξυπηρετούμενα: 51,69%
Εξυπηρετούμενα: 48,31%
Μη εξυπηρετούμενα που έχουν αναδιαρθρωθεί: 14,31%
Μετά την αναδιάρθρωση εξυπηρετούνται: 7,89%
Παρουσιάζουν καθυστερήσεις μετά την αναδιάρθρωση: 6,42%

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ DEVELOPERS
Δάνεια €4.481 δισ.
Μη εξυπηρετούμενα: 58,42%
Εξυπηρετούμενα: 41,58%
Μη εξυπηρετούμενα που έχουν αναδιαρθρωθεί: 14,32%
Μετά την αναδιάρθρωση εξυπηρετούνται: 9%
Παρουσιάζουν καθυστερήσεις μετά την αναδιάρθρωση: 5,32%

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ
Δάνεια €7.335 δισ.
Μη εξυπηρετούμενα: 77,91%
Εξυπηρετούμενα: 22%
Μη εξυπηρετούμενα που έχουν αναδιαρθρωθεί: 25,13%
Μετά την αναδιάρθρωση εξυπηρετούνται: 13,21%
Παρουσιάζουν καθυστερήσεις μετά την αναδιάρθρωση: 11,93%

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Δάνεια €2,3 δισ.
Μη εξυπηρετούμενα: 61,91%
Εξυπηρετούμενα: 38,09%
Μη εξυπηρετούμενα που έχουν αναδιαρθρωθεί: 16,15%
Μετά την αναδιάρθρωση εξυπηρετούνται: 7,53%
Παρουσιάζουν καθυστερήσεις μετά την αναδιάρθρωση: 8,62%

ΔΑΝΕΙΑ ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ
Δάνεια €10.114 δισ.
Μη εξυπηρετούμενα: 42,55%
Εξυπηρετούμενα: 57,45%
Μη εξυπηρετούμενα που έχουν αναδιαρθρωθεί: 8,78%
Μετά την αναδιάρθρωση εξυπηρετούνται: 6,01%
Παρουσιάζουν καθυστερήσεις μετά την αναδιάρθρωση: 2,76%
»[1]

Προφανώς, τα εταιρικά δάνεια είναι τριπλάσια από αυτά για ιδιοκατοίκηση. Η φούσκα των ακινήτων αναδεικνύεται, τόσο μέσα από το ύψος των δανείων των developers, όσο και των κατασκευαστικών εταιρειών που συνολικά ανέρχονται στα 12.816 δις ευρώ με ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά εξυπηρέτησής τους, ακόμα και μετά από αναδιάρθρωση.
Σε παλαιότερο δημοσίευμα, του πόρταλ του Μέγκα Κύπρου, αποκαλύφθηκε ότι το 20% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 25 εκατομμυρίων, αφορούσε τους 20 μεγαλοοφειλέτες των τραπεζών, τα οποία στο 80% τους δεν εξυπηρετούνται και ανέρχονται στα 5.6 δις:
«Από τα 25 δισεκατομμύρια Ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων, περίπου το ένα πέμπτο αφορά στους 20 μεγαλοοφειλές των Τραπεζών. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους φτάνουν τα 4,6 δις.

ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΟ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΩΝ
ΣΥΝΟΛΟ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ 25,4 Δις
ΟΦΕΙΛΕΣ 20 ΜΕΓΑΛΩΝ ΧΡΕΩΣΤΩΝ: 5,6 δις
ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ:    4.6 δις
ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

1. ΔΑΝΕΙΑ: 478 εκ.
     ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ: 336 εκ.

2. ΔΑΝΕΙΑ 321 εκ.
     ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ: 272 εκ.»[2]

Και πάλι αναφορικά με την Τράπεζα Κύπρου, δημοσιεύθηκε ότι 30 μεγαλομέτοχοι οφείλουν 6 δις, χωρίς να διασαφηνίζεται αν ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται και μεγαλο-οφειλέτες.

«Ποσό ύψους 6 δισ. ευρώ οφείλουν στην Τράπεζα Κύπρου συνολικά 30 μεγαλομέτοχοι, ενώ αυξάνονται οι πιέσεις για την είσπραξη των οφειλών αυτών.
Το ποσό των 6 δισ. ευρώ αφορά σε προβληματικά δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνταν κανονικά εδώ και χρόνια, πολύ πριν η κυπριακή οικονομία και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα εισέλθουν στη χειρότερη φάση τους, όταν και η Κύπρος αναγκάστηκε να ζητήσει εξωτερική βοήθεια
[3]
Ο αριθμός 30 επανέρχεται και για τον ΦΠΑ που και σε αυτή την περίπτωση αφορά σε μεγαλο-οφειλέτες, κυρίως εργοληπτικές και επενδυτικές εταιρείες, και όχι μόνο. Το ποσό το οποίο οφείλουν, ανέρχεται στα 100,3 εκατομμύρια.

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι ο κατάλογος με τους 30 μεγαλύτερους οφειλέτες ΦΠΑ που ετοίμασε για λογαριασμό της βουλής το τμήμα φορολογίας. Όπως αναφέρεται, ο κατάλογος αφορά μόνο νομικά πρόσωπα και σε αυτόν περιλαμβάνονται επενδυτικές και εργοληπτικές εταιρείες, ποδοσφαιρικά σωματεία και τράπεζες στις οποίες το τμήμα αποδίδει οφειλές
συνολικού ύψους €100,3 εκ. Οι πλείστες ωστόσο αμφισβητούν τα ποσά που εμφανίζεται να οφείλουν και έχουν υποβάλει ένσταση στον έφορο φορολογίας ή καταχώρηση προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο. [4]
Το 30 (και κάτι αυτή τη φορά) φαίνεται να είναι ο τυχερός αριθμός κάποιων. Στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων 32 άτομα – επιχειρηματίες ανάπτυξης γης οφείλουν 10,6 εκατομμύρια.
«Το ποσό των 10,6 εκατ. ευρώ χρωστούν στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων 32 συνολικά επιχειρηματίες ανάπτυξης γης οι οποίοι δεν πλήρωσαν, όπως οι υπόλοιποι πολίτες, το φόρο»

Όσον αφορά στο Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας,  «στα 50 εκ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές στο Κράτος σε σχέση με το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας»[5] και αφορά και πάλι μεγαλοϊδιοκτήτες ακίνητης ιδιοκτησίας όπως επιβεβαιώνει το Τμήμα Φορολογίας, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι μικροϊδιοκτήτες είναι συνεπείς:
«Σύμφωνα με τον λειτουργό του Τμήματος Φορολογίας, Ρένο Ιωάννου, οι οφειλές αφορούν κυρίως μεγαλοϊδιοκτήτες ακίνητης ιδιοκτησίας, αφού, όπως ανέφερε, οι μικροϊδιοκτήτες συνήθως είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.» [6]
Ας προσθέσουμε, λοιπόν τα ποσά:
Οφειλές 30 μεγάλων χρεωστών/ μεγαλομετόχων στην Τράπεζα Κύπρου: 6 δις
Μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια (εξαιρουμένης της Τράπεζας Κύπρου): 13 δις
Μεγαλο-οφειλέτες στο ΦΠΑ:                                                                              100,3 εκ.
Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων (32 άτομα):                                                      10,6 εκ.
Φόρος Ακίνητης ιδιοκτησίας                                                                   50 εκ.
Επόμένως, στο κράτος, περίπου 30-32 άτομα μόνο, οφείλουν 160,9 εκατομμύρια ευρώ, ακόμα και μετά τη διευκόλυνση που παρείχε η κυβέρνηση και η βουλή εξαιρόντας τους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και τους ντιβέλοπερ κυρίως, για περιπτώσεις ακινήτων τα οποία δεν έχουν πωληθεί ή δεν έχουν εκδοθεί τίτλοι ιδιοκτησίας.
Δεν υπάρχει περίπτωση να χαριστεί σε κανέναν ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.[7]
Το κράτος, όμως, φαίνεται να μην βρίσκει τους μεγαλοοφειλέτες των οποίων τα ονόματα αποτελούν κοινή γνώση, όπως κάποτε η κα. Γιωρκάτζη ως Γενικής Ελέγκτρια συναντούσε μεγαλοφειλέτες σε δεξιώσεις, αλλά τα καταφέρνει μια χαρά με μικρο-οφειλέτες, όπως στην πρόσφατη περίπτωση ηλικιωμένης με προβλήματα υγείας που την τραβολογούσαν στα δικαστήρια για οφειλές στο ΦΠΑ που ανέρχονταν στο αστρονομικό ποσό των 800 ευρώ.
«Συμπερασματικά οι μεγάλοι οφειλέτες του ΤΕΠ και της Υπηρεσίας ΦΠΑ οφείλουν όσα περίπου οφείλουν στο σύνολο οι υπόλοιποι οφειλέτες.[8]»
Και πιθανώς, τα ίδια άτομα οφείλουν 19 δις στις τράπεζες, ποσά για τα οποία προωθούνται οι εκποιήσεις κύριας κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης, παρά το ότι τα ονόματά τους και πάλι είναι λίγο πολύ γνωστά.
Για να μην ξεχνιόμαστε όμως:
«Τα δικηγορικά γραφεία Σκορδή-Παπαπέτρου, Βασιλειάδη και Αναστασιάδη, διόρισε το διοικητικό συμβούλιο της BOCY, για να διαχειριστούν τα προβληματικά δάνεια των μεγαλοοφειλετών.[9]»
και ίσως αυτό να αποτελεί και ένα από τους λόγους που δεν βλέπουμε να γίνεται το ότιδήποτε με τους μεγαλοοφειλέτες, αλλά κάθε μικρός και ανήπομπορος να κυνηγιέται, κάθε μέρα και περισσότερο.





Σχόλια

  1. Δάνεια έως και $ 500.000 και γραμμές πίστωσης μέχρι $ 100.000
    Απλή εφαρμογή, αποφάσεις μέσα σε λίγα λεπτά
    Χρηματοδοτήστε το ταχύτερα από μία εργάσιμη ημέρα εάν είστε εγκεκριμένος
    Αναδοχή βάσει επιχειρηματικών ταμειακών ροών, επιχειρηματικών και προσωπικών πιστώσεων
    επικοινωνήστε μαζί μας
    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: atlasloan83@gmail.com
    whatsapp / Hangout + 14433459339
    Atlasloan.wordpress.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...