Ένα Ιστορικό του σκανδάλου Άνασσα και της ευρύτερης περιοχής




Πίσω αρχές του 1990 όταν ο Αλέκος Μιχαηλίδης  υπέβαλε αίτηση για παρέκκλιση για την ανέγερση ξενοδοχείου στην τότε παρθένα περιοχή του Ακάμα και συγκεκριμένα στην παραλία του Ασπρόκρεμμου. Ο Αλέκος Μιχαηλίδης ήταν υπουργός εξωτερικών από το 1993-1997, κατά την πρώτη θητεία του Γλαύκου Κληρίδη στην Προεδρία του κράτους και η παρέκκλιση δόθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο του οποίου ήταν μέλος και στο οποίο συμμετείχαν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.  
Σημειωτέον ότι γεωμορφολογικά, από πλευράς φυσιογνωμίας και βιοποικιλότητας, η κοινωνία και η επιστήμη έκριναν τότε ότι οι περιοχές από την Αργάκα, Πόλη Χρυσοχούς, Κρίτου Τέρα, Ακουρδάλεια μέχρι την Πέγεια, έπρεπε να κηρυχτούν εθνικό πάρκο με προστασία των οικολογικά ευαίσθητων περιοχών και ταυτόχρονα την αειφόρο ανάπτυξη των χωριών.

Η παραλιακή περιοχών που εκτείνεται από το Λατσί στα Λουτρά ήταν στο μεγαλύτερο της μέρος γεωργική, όπου σε κάποιο στάδιο επιτράπηκαν διώροφες οικοδομές. Ο Μιχαηλίδης διασφάλισε με κατά παρέκκλιση απόφαση, ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου τότε, για τον «εαυτό» του τα εξής:
·         Ανέγερση ξενοδοχείου.
·         Οικειοποίηση  μέσω ανταλλαγής, κρατικού παραθαλάσσιου τεμαχίου στην περιοχή Χαλάβρων  το οποίο βρισκόταν σε ζώνη προστασίας της φύσης με μηδενικό ουσιαστικά συντελεστή δόμησης και απαγόρευση οποιασδήποτε ανάπτυξης όπου ανέγειρε επαύλεις κατά μήκος της παραλίας. Σήμερα το υπόλοιπο μέρος του Χαλάβρων δικτύου Natura 2000, κυρίως για τι εκεί βρίσκονται  σπηλιές φωκιών!
·         Σε αντάλλαγμα έδωσε δικό του μέρος τεμαχίου στην ενδοχώρα πίσω από το σημερινό χώρο στάθμευσης του ξενοδοχείου.
·         Μετακίνηση του τότε υφιστάμενου δρόμου βορειότερα στην ενδοχώρα για να συνενώσει την ανάπτυξη του. Μετά την μετακίνηση του δρόμου, ένα κομμάτι γης έμεινε πίσω από το σημερινό δρόμο, κάτω από τον οποίο περνούν μόνο οι επισκέπτες του ξενοδοχείου με προσβάσεις από το χώρο στάθμευσης προς το ξενοδόχοιo.


Πέραν όμως των διαφόρων παρεκκλίσεων ανεγέρθηκαν εκτός σχεδίων 1-2 επιπλέον όροφοι, οπόταν 1-2 χαμηλότεροι όροφοι δηλώθηκαν ως υπόγειες- δήθεν - αποθήκες! Σήμερα είναι πασιφανές ότι αυτές οι «αποθήκες» λειτουργούν ως ζωτικοί χώροι του ξενοδοχείοu.
Μόλις λειτούργησε το ξενοδοχείο, η Αλέκος Μιχαηλίδης απαίτησε τον καθορισμό οργανωμένης παραλίας μπροστά από το ξενοδοχείο και παραπλεύρως την αδειοδότηση θαλάσσιων αθλημάτων. Σημειωτέον ότι τότε η παραλία του Ασπρόκρεμμου είχε δυο γραφικά κεντράκια στην άλλη άκρη της (Γιαννάκη και Ττάκκα). Η επιτροπή παραλιών ενέκρινε τις τρεις περιοχές -μπροστά δηλαδή από τα κέντρα και το ξενοδοχείο - ως οργανωμένες παραλίες οι οποίες από τα μέσα περίπου του 1990 λειτουργούν ως τέτοιες ενώ η τοπική Αρχή του Νέου Χωριού στην οποία αυτές ανήκουν, μόλις το 2016 φρόντισε να υποβάλει αίτηση αδειοδότησης για την τοποθέτηση ξαπλώστρων και ομπρελών. Όρος βέβαια, λόγω της ωοτοκίας των χελωνών, τέθηκε όπως ο πιο πάνω εξοπλισμός να απομακρύνεται με τη δύση του ηλίου ! Κανείς από τους τρεις δεν το κάνει, ενώ επιπλέον το Άνασσα φωταγωγείται το βράδυ όπως επίσης φωταγωγεί τους βράχους στην παρακείμενη προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 -Χαλάβρων, και επιπλέον διατηρεί στην παραλία μεγάλες τέντες όπου διοργανώνει βραδινές εκδηλώσεις και ιδιωτικά ξεφαντώματα χωρίς καμία αδειοδότηση.

Η παραλία από τις πρώτες σε σημασία για την ωοτοκία των χελωνών, κατήλθε στην 4η θέση αφού με την μόνιμη «επίπλωσή» της η ωοτοκία περιορίστηκε στα ελεύθερα μέρη της παραλίας και μειώθηκε σημαντικά.

Τονίζεται επίσης ότι ενώ αρχικά προβλέφθηκε η ένταξη όλης της παραλίας του Ασπρόκρεμμου (από το Χαλάβρων-Άνασσα μέχρι τον Ττάκκα) στο δίκτυο Natura 2000, μετά από παρεμβάσεις της πολεοδομίας, το τμήμα περιβάλλοντος ακύρωσε το πιο πάνω και συρρίκνωσε την περιοχή Natura 2000 μόνο στην παραλιακή έκταση μπροστά από το Άνασσα!!! Επιπλέον της παράνομης τοποθέτησης και διαρκούς παραμονής κρεβατιών, ομπρελών, ξύλινων διαδρόμων, μπαρ σερβιρίσματος, τεράστιων τεντών φωτισμού και διεξαγωγής εκδηλώσεων  εντός της συρρικνωμένης αυτής περιοχής Natura 2000, λειτουργούν θαλάσσια αθλήματα!

Όλη η θαλάσσια περιοχή  του Ακάμα, από τον Ασπρόκρεμμο - Χαλάβρων μέχρι την Πέγεια, είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Πριν περίπου 5 χρόνια ένα jet ski (όπως διαδίδεται και δεν διαψεύσθηκε από το τμήμα αλιείας) σκότωσε προφανώς κατά λάθος με την ταχύτητα που ανέπτυξε, μια νεογεννηθείσα φώκια.





Προσφάτως κατ΄ εντολή του Άνασσα , ομαλοποιήθηκε  χωμάτινη πρόσβαση προς την παραλία η οποία νομοτυπικά αποτελεί μονοπάτι, και έτσι εισήλθαν βαρέα μηχανήματα διέσχισαν το παραλιακό μέτωπο και έκαναν αναδιαμόρφωση της προστατευόμενης παραλίας - Natura2000 και αφού αύτη επιπεδοποιήθηκε,  τοποθετήθηκε η εξέδρα!!

Την ίδια ώρα που διενεργούνταν οι εργασίες, προφανώς λόγω των δονήσεων, ξεπρόβαλαν χελωνάκια από φωλιά στην άμμο, η οποία βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από τα μηχανήματα. Η φωλιά αύτη δεν ήταν καν γνωστή και δεν είχε προστατευτικό κλωβό από πάνω!



Το 2016, το κρατικό δάσος και όλη η υπόλοιπη κρατική γη της περιοχής Natura 2000 Ακάμα κηρύχτηκε ως εθνικό κρατικό δάσος, μαζί και η παραλία μπροστά από το Άνασσα. Έτσι η παραλία αυτή τυγχάνει τετραπλού καθεστώτος προστασίας: Natura 2000 (τμήμα περιβάλλοντος), εθνικό δασικό πάρκο (τμήμα Δασών) ζώνη προστασίας της παραλίας (τμήμα αλιείας και θαλάσσιων ερευνών) ζώνη προστασίας της φύσης (Πολεοδομία και Επαρχιακή διοίκηση)


Το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πλαίσιο της σύμβασης της Βέρνης για την προστασία της βιοποικιλότητας, στις συνεδριάσεις της οποίας μετέχει συνήθως και η ευρωπαϊκή επιτροπή η οποία και συναινεί με τα πορίσματα της σε περιπτώσεις χωρών μελών της ΕΕ, από το 1997 συστήνει και κακίζει την κυπριακή δημοκρατία για την τοποθέτηση κρεβατιών, ομπρελών, φωτισμού και θαλάσσιων αθλημάτων στην παραλία μπροστά από το Άνασσα.

Σχόλια

  1. WHO WROTE THIS ARTICLE FULL OF LIES?
    DR MARCOS P SIVITANIDES

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά να τα θυμόμαστε αυτά! Ωστόσο μια μικρή διόρθωση. Ο Αλέκος Μιχαηλίδης ήταν υπουργός εξωτερικών από το 1993-1997, στην πρώτη κυβέρνηση Κληρίδη (http://www.mfa.gov.cy/mfa/mfa2016.nsf/All/069E04E4B948BB45C2257F9C00209D01?OpenDocument). Επομένως την άδεια θα πρέπει να την πήρε από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Κληρίδη-ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ. Αυτό βέβαια εάν εξασφάλισε την άδεια κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ΥΠΕΞ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δέφτερη Ανάγνωση: ευχαριστούμε για την πληροφορία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...