To Ιρλανδικό δικαστήριο καλεί τον Φάνη Φιλίππου για κατάθεσει ενώ το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης είναι υπό διερεύνηση για υπόθεση $600 εκατομμυρίων – Κι’ όμως τα κυπριακά ΜΜΕ υπνώττουν [;] και επιμελώς παραγνωρίζουν την υπόθεση, Ή μήπως απλώς λογοκρίνουν συνειδητά;

Ο κος. Θεοφάνης Φιλίππου, πρώην συνέταιρος του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, και νυν διευθύνων εταίρος του δικηγορικού γραφείου Νίκος Χρ. Αναστασιάδης, κατονομάστηκε σε κλήτευση για να καταθέσει ως μάρτυρας στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας στο Δουβλίνο την εβδομάδα που μας πέρασε. Καλείται για ανάκριση στις υποθέσεις της εγγεγραμμένης στην Ιρλανδία εταιρείας, Coral Petroleum, η οποία πιστεύεται ότι ελέγχεται από τον φυγόδικο Ρώσο επιχειρηματία, Leonid Lebedev. Ο κος Φιλίππου και το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδη ήταν δικηγόροι του Lebedev μεταξύ του 2011 και του 2013, κατά την ανάληψη της προεδρείας από τον κο. Αναστασιάδη. Κατόπιν τούτου ο κος Φιλίππου, συνέχισε ως κύριος διευθυντής της ιρλανδικής εταιρείας, μέσω του δικηγορικού γραφείου Νίκος Χρ. Αναστασιάδης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας εξέδωσε την κλήση του τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016[1]. Πηγές από το εν λόγω δικαστήριο υποστηρίζουν ότι ο κος Φιλίππου έχει 30 ημέρες για να προσφύγει κατά της κλήσης για να καταθέσει ο ίδιος και να καταθέσει έγγραφα. Αν αρνηθεί, τότε τα κυπριακά δικαστήρια ενδέχεται να κληθούν να τον αναγκάσoουν να καταθέσει.

Οι ερωτήσεις για τον κο. Φιλίππου, το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και τη διαχειρίστρια εταιρεία Imperium, που ανήκει στον κο. Φιλίππου και στην θυγατέρα του κ. Αναστασιάδη, Έλσα Αναστασιάδη, σχετίζονται με την πώληση των μετοχών της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρεία TNK για $600 εκατομμύρια. Ο Leonid Lebedev κατέθεσε μήνυση που εκδικάζεται στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα πήγαν στο Coral Petroleum, αλλά όχι σε αυτόν. Οι Len Blavatnik και Victor Vekselberg, οι κατηγορούμενοι σε αυτή την περίπτωση, ισχυρίζονται ότι κατέβαλε $600 εκατομμύρια σε μετρητά για την Coral Petroleum, μια εταιρεία-προπέτασμα του Lebedev.

Οι Blavatnik και Vekselberg προχώρησαν στην πώληση στην  British Petroleum μέρος του μεριδίου τους στην TNK. Το 2013, αυτοί και η BP πώλησαν στη ρωσική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, Rosneft, για το συνολικό ποσό των $56 δισεκατομμυρίων, μια από τις μεγαλύτερες προσφορές της εταιρείας πετρελαίου στην ιστορία. Το μερίδιό τους ανήλθε σε σχεδόν $19 δισεκατομμύρια. Ο Lebedev διεκδικεί $2 δις.

Ο Lebedev μέσω των Φιλίππου και Αναστασιάδης εξασφάλισε το 2011 κυπριακή υπηκοότητα και διαβατήριο, αποκρύπτοντας ότι την ίδια περίοδο ήταν εκλεγμένος γερουσιαστής στο ρωσικό κοινοβούλιο.

Για να μεταφέρει χρήματα o Lebedeve από ρωσικές πηγές και συμφωνίες όμως μέσω εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στο Δουβλίνο, Λευκωσία, και αλλού, σε τράπεζες των ΗΠΑ, είχε ζητήσει προστασία υψηλού επιπέδου στην Κύπρο. Ρωσοι ερευνητές κατηγόρησαν τον διευθυντή του Lebedev, Andrei Korolev, για απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Ο Korolev συνελήφθη στο Βουκουρέστι στις 26 Μαΐου 2016, και αναμένεται εκδοθεί στη Μόσχα συντομα. Ο Lebedev βρισκόταν στις ΗΠΑ, όπου διαπραγματευόταν για την προστασία του. Οι δυο τους αναμένεται να έχουν συναλλαγές για κυβερνητικούς αξιωματούχους με αντάλλαγμα την ελευθερία τους.

Στην Κύπρος διεξάγεται επίσημη έρευνα του κατά πόσον οι εργασίες του Lebedev στην Κύπρο και τα γνωστά ονόματα που τον βοήθησαν, παραβίασαν προνοιες του ποινικού δικαίου.

Το ιρλανδικό Ανώτατο Δικαστήριο κάλεσε τον κο. Φιλίππου, μαζί με το λογιστή της Coral Petroleum, Peter Roberts του Cork, και διευθυντής της Coral Petroleum, Liam Grainger του Δουβλίνου, για να αναφέρουν εκείνους που τους έδωσαν εντολές στην Κύπρο και τη Ρωσία και να παραδώσουν τους οικονομικούς λογαριασμούς της εταιρείας. Ο Roberts είναι από τους κορυφαίους λογιστικούς οίκους της Ιρλανδίας, τον Roberts Nathan. Ο Grainger εγάζεται για τον διεθνή λογιστικό οίκο, Moore Stephens.

Στοιχεία που ήρθαν στην επιφάνεια στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας καταδεικνύουν ότι η Coral Petroleum τηρούσε δύο σετ βιβλίων - άδειο μετρητών στην Ιρλανδία, γεμάτο σε μετρητά στην Ελβετία και Κύπρος - προκειμένου να αποφευχθεί φόρου εκατοντάδων εκατομμύρια στα έσοδα και κέρδη.

Πηγή του ιρλανδικό δικαστήριο ανέφερε αυτή την εβδομάδα: «τα $600 εκατομμύρια είναι στο μυαλό όλων στο Δουβλίνο". Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως εξηγεί η πηγή, οι ιρλανδικές φορολογικές αρχές θα ζητήσουν το 20% φόρου επί των κεφαλαιουχικών κερδών από τη διαφορά μεταξύ του τί κόστος έχουν οι μετοχές, και για πόσο πωλήθηκαν. Ένας εμπειρογνώμονας στο Δουβλίνο εκτιμά ο συγκεκριμένος φόρος είναι «πιθανό να ανέλθει σε περισσότερο από $100 εκατομμύρια".

Στην κατάθεση του ελεγμένων λογαριασμών πριν από ένα χρόνο, τον Απρίλιο του 2015, οι κ.κ. Φιλίππου και Roberts είχαν υπογράψει με τον ισχυρισμό ότι η εταιρεία "δεν εμπορεύθηκε στην υπό εξέταση έτος" [δηλαδή το 2015]΄ διατήρησε μόλις €86 σε τράπεζα΄ και οφείλειι € 5.983. Ισχυρίζονται, επίσης, ότι "κατά τη γνώμη μας, έχουν τηρηθεί από την εταιρεία σωστά τα λογιστικά βιβλία." Αυτό είναι ακριβώς  κλήθηκε να αποδείξει ο κος. Φιλίππου ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ιρλανδίας.

Όσο ο κλοιός στενεύει για τον κο. Φιλίππου, τόσο στενεύει και για τον κ. Αναστασιάδη, αφού οι υπό εξέταση χρονικές περίοδοι σχετίζονται με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες πριν από την ανάληψη της προεδρίας. Ταυτόχρονα, και παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι δεν σχετίζεται πλέον με το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά του, εντούτοις η άμεση εμπλοκή των θυγατέρων του τον καθιστά ευάλωτο σε όλων των ειδών πιέσεις ένθεν και ένθεν, ενώ η σκιά της μεγαλύτερης σύγκρουσης συμφερόντων κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του. Αν το δούμε συγκριτικά έστω ο Ρίκκος κατηγορείται για εξαγορά μέσω συμψηφισμού 600,000 χιλιάδων. Εδώ μιλάμε για εκατομμύρια και δισεκατομμύρια, όπως και για ξέπλυμα χρήματος. Για να μην αναφερθούμε και στις διεθνείς επεκτάσεις των δικαστικών διαδικασιών που τρέχουν πλέον με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Μπορεί οι κοι. Φιλίππου και Αναστασιάδης να ... ανασάνουν για κανένα δίμηνο το καλοκαίρι, όμως ο Σεμπτέμβρης δεν είναι και τόσο μακρυά. Ούτε και οι εξελίξεις.

Και όσο οι εξελίξεις τρέχουν σε εβδομαδιαία βάση το τελευταίο διάστημα, επιβάλλεται να θέσει για πολλοστή φορά τα ερωτήματα που ο κος Αναστασιάδης οφείλει να απαντήσει όσο έχει ακόμα χρόνο. Αυτή τη φορά που είναι και η τελευταία που θέτουμε τα ερωτήματα αυτά, θα θεωρήσουμε την μη απάντησή τους ως παραδοχή πλέον και θα πράξουμε ανάλογα, αφού μέχρι στιγμής επιδείξαμεν και συναίνεση και ανεκτικότητα:

 [1] Ποιά η σχέση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Λεονίντ Λεμπέντεβ, ρώσου πρώην γερουσιαστή και επιχειρηματία ο οποίος διέφυγε από τη Ρωσία για να ξεφύγει από κατηγορίες για υφαρπαγή εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από ρωσική εταιρεία ηλεκτρισμού και μεταφορά τους σε εταιρείες που ενέγραψε το γραφείο Νίκου Χρ. Αναστασιάδη και Συνεργάτες, τις οποίες διαχειρίζεται μέχρι και σήμερα; Σημειώνεται ότι στην αρχή της θητείας του κου Αναστασιάδη και συγκεκριμένα στις 14 Ιουνίου 2013 είχε ταξιδέψει με το ιδιωτικό τζετ «που ανήκει σε προσωπικό του φίλο, Ρώσο βουλευτή», όπως γράφτηκε, για να μεταβεί στο Παρίσι, στα πλαίσια επίσημης επίσκεψής του στη Γαλλία[2]

[2] Όπως προαναφέρεται, προτού αναλάβει την προεδρία ο κος Αναστασιάδης και ο συνέταιρός του, Θεοφάνης Φιλίππου ως διευθύνοντες του δικηγορικού γραφείου και του ομίλου εταιρειών Imperium που σχετίζονται με το δικηγορικό γραφείο, ενέγραψαν και ανέλαβαν τη διαχείριση εταιρειών του κου. Λεμπέντεβ όταν ο ίδιος ήταν στη ρωσική γερουσία, άρα ενώ πληρούσε τις αρχές των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων όπως καθορίζουν οι αρχές κατά του ξεπλύματος χρήματος στην Κύπρο. Ισχύει;

[3] Ο κος Αναστασιάδη γνωρίζει για τα ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα του Λεμπέντεβ και του δικηγόρου του, και πρώην συνέταιρού του, στα οποία φαίνεται να περιλαμβάνονται η ψευδορκία, απόκρυψη προσόδων από εγκληματικές ενέργειες κατά παράβαση των κανονισμών της Κεντρικής Τράπεζας για τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε μια κλίμακα δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού αυτά τα ενδεχόμενα προκύπτουν από τις δίκες που διεξάγονται κατά του πελάτη τους και των εταιρειών των οποίων διαχειρίζονται; 


[4] Πώς προτίθεται να ενεργήσει σε περίπτωση που κλητευθεί για κατάθεση σε μία από αυτές τις δίκες;
Ο κος Αναστασιάδης θα ήταν διατεθειμένος να αποδεχθεί κλήση για να καταθέσει στη δίκη της Νέας Υόρκης υπό τρόπο με τον οποίο αποφασίσει η δικαστής όσον αφορά τις κυπριακές εταιρείες που ο κος Φιλίππου και το δικηγορικό γραφείο Αναστασιάδη συνεχίζουν να διαχειρίζονται σήμερα, από τις οποίες θα έχουν πιθανώς λόγω μεγεθών λάβει εκατομμύρια δολάρια;

[5] Ο κος Αναστασιάδης είναι διατεθειμένος να εμπλέκεται έστω το όνομά του στην συγκεκριμένη υπόθεση, όντας πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε μια περίοδο που όπως ισχυρίζεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του η αξιοπιστία της Κύπρου αποκαθίσταται και επιδιώκονται επενδύσεις;

[6] Αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του εξωτερικού ότι στις επαφές Αναστασιάδη με αμερικανούς αξιωματούχους και ειδικότερα με την αξιωματούχο του State Department καVictoria Nuland ότι ο κος Αναστασιάδη βρίσκεται υπό πίεση ώστε να προβεί σε παραχωρήσεις για το κυπριακό και ότι έχει προσωπικά απειληθεί με πληροφορίες που προκύπτουν από τη σχέση του με την υπόθεση Λεμπέντεβ; Ποιά η απάντηση στην κα  Nuland;   

Όσο για τα κυπριακά ΜΜΕ είτε αγρόν ηγόρασαν κι υπνώττουν, είτε επιμελώς παραγνωρίζουν την υπόθεση δημιουργώντας ένα πέπλο προστασίας. Όπως και στην περίπτωση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, όπως φαίνεται θα τους προλάβουν τα γεγονότα, και θα αποδειχθεί για άλλη μια φορά η επιμέλειά τους στην λογοκρισία ειδήσεων και στις μετατοπίσεις. Όσον αφορά στην ισονομία, τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη; Καλά κρασιά .....



Σχόλια

  1. "Τα μακρά, κοντά εγινήκασιν" τζι ο κάθε κατεργάρης θα κάτσει στον πάγκον του

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποθεση της κ. Γιαννάκη φαίνεται να μετατράπηκε, με τις αντιδράσεις της [τζαι των εκ των φαινομένων, υποστηρικτών της], σε υποψία σαν σύμπτωμα διαπλοκής... το οποίο ενισχύεται από ένα είδος άγχους για λογοκρισία από.. τους «υπερασπιστές»..

Επίπεδο γελοιότητας με το συμπάθκειο – τα κοπελλούθκια του Χριστοδουλίδη πρέπει να πηαίνουν σχολείο με κρατική επιχορήγηση;

· Η Γιαννάκη, όπως ήρταν τα πράματα Χριστοδουλίδη, εν εσένα που εκθετει, με το δημοσιογραφικό δίκτυο που φαίνεται να πλάκωσε για να στηρίξει/προωθήσει τουτο που φαινεται σαν συγκάλυψη...